En jungle af camouflager

For at du og jeg skal kunne sove trygt om natten, bliver vores soldater iklædt uniformer med camouflagemønster. Men hvordan kan det være, at camouflager varierer så meget mellem forskellige lande? Og hvilke overvejelser ligger bag forsvarets valg af camouflager?

I starten af oktober i år var jeg på besøg i min hjemby Oslo, og i lufthavnen stødte jeg ind i tre flotte norske soldater iklædt deres uniformer. Jeg lagde mærke til, at sløringen på soldaternes uniformer skilte sig ud fra mange af de camouflager jeg ser til dagligt, samtidig med at den havde meget til fælles med andre camouflager. Brugen af olivengrønt og brunt, for eksempel, og hvordan farvepletterne nærmest smelter sammen. Det fik mig til at undre mig over, at camouflagemønstre og -farver er forskellige mellem lande – endda inden for et mindre geografisk område.

Norske soldater i Norsk Skov Camouflage

Det norske forsvar beholder deres skovcamouflage, som skal blende ind i den varierede og vilde norske natur.

Hvis man for eksempel kigger nærmere på camouflagerne i Norge, Sverige og Danmark, kan man  tydeligt se, hvor forskellige de er, selvom der er tale om tre nabolande.

Formålet med camouflager er, at soldaterne skal kunne falde i med omgivelserne, sådan så de ikke opdages af fjenden i krigssituationer.  Men nu hvor camouflager varierer så meget, er jeg nysgerrig på, hvorfor lande vælger at påklæde deres soldater forskellige camouflager for at vildlede fjenden og beskytte soldaterne. Varierer naturlandskabet virkelig så meget mellem landene, at det er nødvendigt at benytte vidt forskellige camouflager? Og i så fald – burde soldater på udebane ikke have forskellige camouflager alt efter hvilket land de befinder sig i? Måske kan Frederik hjælpe mig med at finde frem i camouflagejunglen.

Hvad får lande til at vælge en specifik camouflage?

Camouflager hjælper soldater med at skjule sig i landskabet, og der ligger mange overvejelser bag hvordan forsvaret bedst kan beskytte deres soldater ved hjælp af camouflager. Danmark har for eksempel ingen bjerge og mindre granskov end de andre skandinaviske lande, hvilket camouflagen på forskellige måder bærer præg af.

Norge og Sverige har mere granskov end Danmark – hvorfor er den danske camouflage så mørkere?

Lande træffer beslutninger om hvorvidt de vil fokusere på at tilpasse camouflagen til, når soldaterne er stationære eller i bevægelse. De store mønstre camouflerer bedre, når der er mindre bevægelse, og for eksempel den lyse svenske camouflage passer godt ind i det svenske landskab, som er præget af mose og bjergsider. I det flade danske landskab er der færre muligheder for at skjule sig i naturen, og camouflagen afspejler derfor, at der er et større fokus på bevægelse.

En anden grund til, at lande vælger forskellige camouflager er, at de har taget stilling til fjendens brug af natkampudstyr. Hvis en camouflage også skal kunne sløre i nigthvision-briller, vil det have indflydelse på hvilke farver man vælger at bruge i camouflagen. Der kan det godt se ud som om, at man i de skandinaviske lande har prioriteret forskelligt.

Hvorfor bruger ikke soldater samme camouflage som fjenden for at blende ind i omgivelserne?

Det er vigtigt i en kampsituation at skille sig ud fra fjenden, så man kan genkende hinanden og ikke skyder sine egne. Det hænger også sammen med nationalfølelse, fordi det at have en separat camouflage, som man kun deler med ens landsmænd, giver en følelse af sammenhold og broderskab. Og selvom naturen i for eksempel Norge og Sverige er ret ens, kan det være ret så vigtigt for de to lande at have forskellige identiteter.

Det er blevet officielt, at de danske soldater snart får en ny camouflage, nemlig sløringsmønsteret multicam. Hvad er årsagen til det?

Multicam, i Danmark kaldet Multiterræn sløring M/11, blev udviklet til amerikanske soldater, og camouflagen bliver nu indført i en del NATO-lande. Det kommer af, at de fleste soldater nu er ude på internationale opgaver, og at de samarbejder med soldater fra andre lande. Multicam-camouflagen er tilpasset de nye miljøer soldater opererer i, når de er på opgaver i internationale sammenhænge.

Soldat i Dansk multicam

Den nye Multiterræn sløring M/11 adskiller sig markant fra den nuværende M/84-camouflage

Dét er helt klart en spændende udvikling jeg gerne vil lære mere om! Det håber jeg I læsere også gerne vil, for senere vil jeg skrive om hvordan de nye måder at være soldat på kræver at man også udvikler camouflager.

Billeder: Försvarsmakten, Hjemmeværnet, Forsvarets forum, Krigeren

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

En kommentar til “En jungle af camouflager”

  1. Der er mange flere camouflagemønstre, end man umiddelbart skulle forestille sig – se her:
    http://camopedia.org/

    Formålet med camouflage behøver ikke kun at være sløring – f.eks. er formålet med camouflagemønstret i US Navy’s “Navy Work Uniform”, at mønstret skjuler pletter af maling og olie… Samt ikke mindst er et unikt kendetegn for US Navy.

    Den danske M/84 var baseret på den tyske Flecktarn. Man valgte at lave den med færre farver – og med et farvevalg, som passer med målinger af den danske natur.

Skriv et svar