Guide: Det rigtige undertøj til eventyr – Merinould eller syntetisk?

Du ved måske sikkert allerede at bomuld ikke egner sig til sport og friluftsbrug. Men hvad skal man så vælge? Der er to alternativer, når det gælder praktisk undertøj og mellemlag; merinould og syntetiske materialer. Men hvad er forskellen? Og hvornår skal du vælge det ene fremfor det andet? Hæng på – grib en kop kaffe og lad os gennemgå ”For” og ”Imod”!

Merinould

Merinould er naturens eget supermateriale. Ulden kommer fra det barske merino får, som lever frit i bjergene – primært i New Zealand og Australien. Det bruges i dag i masser af forskellig beklædning. Ofte benyttes det især til undertøj og anden beklædning, der bæres tæt op af huden. Det er fordi merinould, modsat gammeldags uld, er super blødt og behageligt mod huden. Finheden måles i micron. Merinould måler typisk 17-23 micron, mens traditionel uld måler 36-40 micron. Ved 28 micron begynder huden at opleve irritation . Men fordelene stopper ikke bare ved dets blødhed.

Varmt

Merinould har masser af små hulrum mellem dets fibrer. Dette gør at  at kropsvarmen isoleres effektiv i selve materialet.

Åndbart

Strukturen i fibrene er sådan, at de mikroskopiske vanddamp-molekyler let slipper ud gennem materialet uden at blive bremset af merinoulden. Dette betyder, at når kroppen er overvarm og producerer sved, hjælper merinoulden med at køle ned.

Svedtransporterende

Når kroppen sveder, fortættes sveden ofte hurtigt til fugt på ydersiden af huden. Her suger ulden, v.h.a en kappilær funktion, fugten væk fra huden og ud på uldens overflade. Her spredes fugten og kan lettere fordampe.

Varmt – selv når det er vådt

Merinould kan rumme helt op til 30% af dets eget vægt i vand uden at føles fugtigt. Og så afgiver uld naturligt varme når vandmolekyler møder stoffets fibrer. Gennem en kemisk proces afgiver ulden varme lige indtil stoffet er gennemblødt af vand.

Naturligt lugt- og bakteriebekæmpende

Når man sveder, udskiller huden sammen med vandmolekylerne en blanding af fedtstoffer og salte. Disse binder sig til merino-fibrene, og bakterier begynder at formere sig. Men merinould består af keratin, som virker naturligt bakteriebekæmpende, hvilket gør at merinould er selvrensende. Det kan derfor ofte være nok at lufte sit merinouldbeklædning udendørs, fremfor at vaske det i vaskemaskine. Du sparer på den måde unødigt slid på tøjet og skåner miljøet.

Fleksibelt

Merinould tåler at blive strukket op til 70% af dets naturlige længde, og vil stadig vende tilbage til dets naturlige form. Du finder derfor sjældent spandex i merinouldtøj. Ulden klarer simpelthen selv opgaven, og holder sin naturlige form i meget lang tid.

Syntetiske materialer

Syntetiske materialer kender du især fra klassisk sportstøj. Syntetiske materialer er (som navnet antyder) menneskeskabt, og er oftest lavet af polyester. Syntetisk sportsundertøj kaldes også for teknisk undertøj. Syntetiske materialer kan væves og sammensættes på forskellige måder afhængig af materialets tiltænkte funktion. Eksempler på syntetiske materialer er fleece, polypropylen og nylon. Syntetiske materialers fiberoverflade er helt glat, hvilket gør at materialet opleves behageligt blødt mod huden. Udover komforten, har syntetiske materialer en række egenskaber der gør, at det sagtens kan konkurrere med merinould:

Svedtransporterende

Syntetiske materialer transporterer sved meget effektivt – endda ofte bedre end merinould. Fibrene suger fugten væk fra huden, og spreder det over på materialets overflade. Her kan det lettere fordampe. Effektiv svedtransport er med til at forebygge varmetab i kølige temperaturer.

Hurtigttørrende

Syntetiske materialer er også meget hurtigttørrende. Det gør, at materialet hurtigt afgiver vandmolekyler til atmosfæren. Når fugten fordamper ud af materialet, køles huden. Syntetiske materialer egner sig derfor godt til hård fysisk aktivitet, hvor kroppen producerer meget sved og varme.

Åndbart

Når kroppen sveder, afgives meget af fugten i form af vanddamp. Syntetiske materialer  er oftest vævet sådan at vanddampen kan slippe ud gennem hullerne i materialet.

Slidstyrke

Ofte har syntetiske materialer en høj grad af slidstyrke. Materialet mørner ikke over tid, og tåler at blive vasket igen og igen. Naturlige materialer som uld og bomuld, kan af og til have tendens ”pille”. Det kan syntetiske materialer også, men det er sjældendt.

Pris

Og så er syntetiske materialer billige – i hvert fald billigere end merinould. Typisk er syntetiske materialer dyrere end bomuld, men billigere end merinould. Syntetiske materialer kan for mange derfor være et fornuftigt kompromis mellem pris og funktionalitet. Med syntetiske materialer kommer du langt for pengene.

Lugt

Dog er der én klar ulempe ved syntetiske materialer. Idet man sveder, dannes der hurtigt bakterier i materialet. Bakterierne er, til en grænse, ufarlige – men de lugter grimt. Afhængig af hvor meget sved man producerer, kan det lugtes allerede inden for få timer. Lugten kan være svær at vaske ud af materialet, og skal materialet være lugtfrit, kan du risikere at måtte vaske det mere end én gang. Syntetisk undertøj og T-shirts er derfor ikke velegnet til dagligt brug.
De fleste producenter af syntetiske materialer, tilføjer dog en form for ”anti-odour treatment”, men dette hæmmer kun bakterievæksten, og kan altså ikke forebygge lugt fuldstændigt.

Min personlige opfattelse er at syntetiske materialer fungerer bedst til korte (1-2 dage) friluftsture, hård kortvarig fysisk aktivitet (f.eks. en løbetur rundt om søerne) – og helst i sommerhalvåret hvor man får mest glæde af de svedtransporterende og hurtigttørrende egenskaber.
Jeg vil til enhver aktivitet i vinterhalvåret foretrække merinould for dets varmende og lugtbekæmpende egenskaber. Ligeledes kan merinould også bruges på både længere friluftsture og i hverdagen.

Et sidste tip: Et fornuftigt kompromis kan være produkter der mixer merinould med syntetiske materialer, og du får derved en virkelig velfungerende ”hybrid”. Disse fungerer ofte over flere forskellige klimaer, årstider og aktiviteter. Typisk indeholder en ”hybrid” 1/3 syntetiske materialer for vaskbarhed, korte tørretid og slidstyrke – Og 2/3 merinould for dets varme og lugtbekæmpende egenskaber.

Jeg håber gennemgangen her kan hjælpe dig når du skal vælge tøj til dit næste eventyr! Hvis du har spørgsmål eller kommentarer – så tøv ikke med at skrive en kommentar i felten nedenfor :-)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

Tags: , ,

En kommentar til “Guide: Det rigtige undertøj til eventyr – Merinould eller syntetisk?”

  1. Hej

    Hvis man skal afsted i en Heluge i februar, som kommer til at stå på hård fysisk aktivitet – iført m84 eller lign og vejret kan byde på regn og frost – vil syntetisk undertøj i god kvalitet så være at foretrække frem for marineuld?

Skriv et svar