Guide – Hold varmen i vintervejret I: Det inderste lag

Læs om hvordan du holder dig varm når det er rigtig koldt. Jeg gennemgår i denne serie af 3 dele, de vigtigste elementer af vinterbeklædning og kommer med tips og tricks til hvordan du altid kan holde varmen.

Vejret i Danmark er evigt omskifteligt, og hvad der synes at være en vindstille og solrig vinterdag, kan på få minutter udvikle sig til tung styrtregn og blæst af orkanstyrke. For at undgå sygdom og ubehag, er det vigtigt at holde sig tør og varm og klæde sig efter forholdene. Lag-på-lag -teknikken er løsningen. Med denne teknik sammensætter du din påklædning af forskellige lag som du kan tage af og på for at matche skift i temperaturer, vind, nedbør og aktivitetsniveau.

Det inderste lag – det svedtransporterende lag

Det inderste lags primære funktion er at holde dig tør. Det gør det ved at absorbere sveden fra huden og sprede det over stoffets overflade. Det gør at sveden har nemmere ved at tørre, samt føres videre ud i mellemlaget og væk fra kroppen. Når du er tør, er det nemmere at holde varmen.

Det inderste lag skal helst være relativt tyndt og helst lavet af enten merinould eller polyester.
Undgå for enhver pris almindelige bomulds T-shirts – især på de koldeste dage. Bomuld er vældig komfortabelt og egner sig godt til almindeligt hverdagstøj, men er lang tid om at tørre og transporterer ikke sveden væk fra kroppen. En gennemsvedt T-shirt eller underbuks i bomuld kan i værste fald være med til at medføre hypotermi.

Polyester og merinould er derimod både svedtransporterende og hurtigttørrende. Om det skal være polyester eller merinould, er en helt anden snak – men begge dele fungerer!

Er du til polyester, kan vi anbefale Rothco level 1 undertrøje og Rothco level 1 lange underbukser.
Hvis du er mere til merino uld, anbefaler vi Woolpower LITE Crew Neck og Woolpower LITE Mens Long Johns.

Hvad er dit bedste råd om inderlag?

Fortsættes næste uge…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

Tags: ,

2 kommentarer til “Guide – Hold varmen i vintervejret I: Det inderste lag”

 1. Måske der også skal nævnes foreskellen på ski-undertøj og vinter-undertøj.
  Mange tager fejl og bruger det forkert. Skiundertøj er til den aktive der bevæger sig meget.Vinterundertøj er til den stillestående/jager/fisker osv..

  • Frederik / Armytøj.dk 22. december 2013 kl. 21:12 Svar

   Lige præcis Thor – her er der tale om svedtransporterende undertøj, hvis primære formål er at fjerne sveden fra huden.
   Og det også rigtigt som du siger – at er man ikke aktiv, har man ikke brug for det svedtransporterende inderlag, man kan sagtens nøjes med det mange kalder for ”mellemlaget”, hvis primære formål er at holde på kropsvarmen.

   Det kommer jeg meget mere ind på i næste uge, som netop handler om mellemlaget :-)

Skriv et svar