Historien bag U.S. M65 jakken

Navnet ”M-65 field jacket” siger dig måske ikke så meget, men chancerne for at du har set jakken før er rimelig store. Og når du tænker på en ”militærjakke” er det måske netop en M65 jakke du forestiller dig. Du ejer måske endda en M65 model eller afart, for den er nemlig verdens mest kopierede militærjakke.
Jakken har en lang historie, der strækker fra landgangen på Normandiets kyster, til Vietnams jungle – og til helt frem til idag.

På billedet til venstre ses den gamle amerikanske kampjakke. På billedet til højre ses den “nye” model der blev udleveret i 1943 – forløberen til M65-jakken.
Billeder: usmilitariaforum.com

Historien starter i 1942, hvor den amerikanske hærs materieltjeneste begyndte udviklingen af en ny jakke til de amerikanske soldater. Formålet var at skabe en funktionel kampjakke til soldaterne, der skulle kæmpe i Europa. Den tidligere kampjakke var en stilfuld bomuldsjakke med hoftelængde, der så mere godt ud end den var funktionel. I 1943 blev ” Jackets, Field, M-1943” udleveret. Jakken havde 4 markante knaplommer på fronten, skulderstropper (også kendt som epauletter) og snøre i livet. Farven var lys khakigrøn og var produceret i kraftig bomuld. Jakken blev et hit blandt soldaterne, og den forsatte i brug frem til Korea-krigen, hvor den blev opdateret for bedre at matche Koreas omskiftelige klima.

Så kom Vietnam. Vietnam var  den ultimative test af mand og udstyr. Og den amerikanske hær havde netop udviklet jakken til opgaven. I 1965 udleveredes den opdaterede kampjakke. Materialet var blevet opdateret til en mere slidstærk bomuld/polyester satin-vævning, og der var kommet trykknapper på lommerne. Dernæst fik jakken udtagelig foring og tilføjet lynlås, så soldaten

m65-friskrabet

M65 jakke i camouflage, som den så ud omkring starten af 80’erne. Camouflagemønsteret er den kendte woodland-camouflage.
Billede: Tilhører Army-tøj.dk

kunne kravle på maven uden at knapperne hang fast i underlaget. Særlige enheder fik, istedet for den klassiske olivengrønne farve, udleveret jakken i ERDL-camouflage – en forløber til verdens nok mest kendte camouflage; Woodland.

I 60’erne og 70’erne blev jakken også set blandt civile hjemme i Amerikas gader. Den kom til at stå for både anti-krigsbevægelsen og dem der bakkede op om krigen. M65 jakken blev nemlig solgt billigt i amerikanske genbrugsbutikker og overskudslagre, hvilket gjorde den attraktiv – især blandt hippier, der ofte broderede blomster og malede slagord/peace-symboler på ryggen af jakken.

Omvendt blev den også båret af de mange hjemvendte veteraner, der derved hurtigt kunne identificere en ”fellow brother in arms” ud fra distinktioner og enhedsmærkerne på jakken.

hvide-striber-m65-i-film

M65 jakken blev en genganger i mange film. Her ses Sylvester Stallone i Rambo – First blood, Al Pacino i Serpico og Robert De Niro i Taxi Driver .
Billeder: IMDB.com

M65 jakken sås også på film. Dens udbredelse gjorde den til et fast indslag på film – du har helt sikkert set den i film som bl.a. Taxi Driver (1976), Rambo – First Blood (1982) og Serpico (1973).

Streetweat og high-end modekollektioner har siden da, stortset hvert år haft M65-jakken med. Nogle gange kopieres hele jakken rent, andre gange er det blot mindre features der går igen – uanset hvad er den ikke til at komme uden om.

M65 jakken forsatte i den amerikanske hær mange år efter og blev først afløst i 2009, hvor den blev erstattet af mere moderne vinterbeklædning  af bl.a. Gore-tex og fleece.

M65 jakker kan blandt andet købes her.

M65-jakken har været på en lang rejse siden den først blev udleveret i 65. Her ses den fra venstre mod højre i dens originale olivengrønne farve, woodland camouflage og sidst i en “vintage” mode udgave.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

Tags: ,

2 kommentarer til “Historien bag U.S. M65 jakken”

  1. hei hvilken jakke bruges i taxi driver ,har i den?

Skriv et svar