Hvad er MOLLE og hvad kan det bruges til?

En opfindelse fra den amerikanske hær, har fundet vej til det civile outdoor-marked. Systemet tillader dig at tilpasse din oppakning til netop dine behov.

MOLLE er et monteringsssystem til at montere mindre lommer på f.eks. tasker og rygsække, for at udvide deres bæreegenskaber og gøre grej lettere at komme til. Navnet kommer fra det amerikanske MOLLE-system der blev indført i den amerikanske hær, som bestod af bl.a. kampveste, rygsække og modulære lommer. Forkortelsen står for MOdular Lightweight Load-carrying Equipment. Med hele dette system kom en ny måde at montere de mindre lommer i kampvesten. Egentlig hedder systemet PALS (Pouch Attachment Ladder System), men MOLLE blev altså ordet soldaterne brugte. Systemet går ud på at man væver en nylon-strop mellem små løkker på f.eks. lommen og rygsækken. En lomme kaldes; ”pouch”, nylonstroppen kaldes ”webbing” og trykknappen man sikrer nylonstroppen med hedder en ”snap”.

Til dig der virkelig vil nørde MOLLE fra den amerikanske hær, se denne manual (åbner PDF i ny fane). Her gennemgås hver enkel del i Modular Lightweight Load-carrying Equipment-systemet.

I militære sammenhænge benyttes systemet primært til at fastgøre pouches på soldatens kampudrustning. Modulariteten og fleksibiliteten gør at soldaten selv kan skræddersy sin udrustning efter behov mellem hver opgave. Modulariteten og fleksibiliteten er netop det der har gjort at MOLLE-systemet også er begyndt at blive populært blandt civile!

Nogle af de første til at indse MOLLE-systemets fordele har været fotografer. For mange fotografer er hver opgave forskellig og kræver derfor forskelligt udstyr – udstyr som helst skal være hurtigt ved hånden. Med MOLLE-pouches monteret, kan fotografen have linser, batterier, blitz og andet pakket i pouches på taskens yderside, sådan at det er let at komme til.

MOLLE-systemet er også i stigende grad begyndt at blive populært i outdoor-miljøet. På ture i naturen har man typisk behov for et væld af mindre dimser og genstande. Med pouches kan man bringe orden i kaos og opbevare sine “essentials” så de er lette at få fat på, når man er på farten. Nedenfor kan du se nogle billeder af pouches med indhold og samt hvordan de ser ud når de er monteret på en taske eller rygsæk med MOLLE.

Alle pouches og rygsække jeg har brugt, er taget fra Army Stars udvalg af MOLLE-lommer og rygsække.

Sådan monterer du en MOLLE-lomme:

Sådan_monteres_MOLLE

Fox Outdoor 3-Pocket Pouch
Her vist fra venstre mod højre med lommelygte (Ledlenser P7), Smartphone, digitalkamera (midterrummet er opdelt så telefon og kamera ikke skraber mod hinanden), nøgler, og multi-tool. Pouchen er monteret på en Mil-Tec One Strap Assault Pack, Large.3-pocket_pouch

Fox Outdoor Horizontal Storage Pouch
Her vist  fra venstre mod højre med nogle “hiker must-haves”: Sportstape (mod vabler), vabelplaster, solcreme, paracord, Pierre Beauvais håndsprit, pandelampe, myggespray, myggenet. Pouchen er monteret på en Fox Outdoor Assault Pack II.Horizontal_Storage_Pouch

Mil-Tec Knife/flashlight pouch og Fox Outdoor Water Bottle Pouch
Her vist med hhv. foldekniv, lommelygte (Ledlenser P7) og Water Bottle Pouch  med 1 stk. 0,5l Cola. Lommerne er monteret på en Fox Outdoor Assault Pack I.
Knife-flashlight_pouch

Water_Bottle_Pouch

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest
Endnu ingen kommentarer

Skriv et svar